hans (hansko) visser, componist

radicaal contrapunt

….conservatorium begonnen. nu ‘klaar’. veel geleerd. vooral ook weer dingen te doen zoals ik ze al deed. fijn. bach en cage, stravinsky en dylan thomas, mooie wereld, plek vinden. samenwerking met filmmaker, werken voor en in theater, geschreven voor dans. nu mijn eigen dingen weer. mazurka en tractor. ruimte maken…

 • tractor et embargo [audio:http://www.plankruutntoone.net/wp-content/audio/gelijktijdigwiel-tractor-et-embargo.mp3]
 • Hans Visser (Vriezenveen, 1966), speelt en schrijft. Noemt zichzelf ‘orkestleider’ in Plan Kruutntoones Yoors’project – een compromisloos internationaal ensemble, op de richel tussen gecomponeerde en geimproviseerde muziek, dat speelt tussen Diksmuide in het westen en St Petersburg in het oosten- en maakte daarmee vijf platen. Hij schrijft ook autonoom werk, en muziek voor film en theater.

  schroeven worden hier niet in het hout gedraaid, maar getimmerd


  il compositore classico, ollandese. (stereo is hoogmoedig)

  Lees verder:

  “……Als componist ben ik vooral beinvloed door Ustvolskaja, ik hou van contrapunt en zelfstandige lijnen en intervallen. Ik ben ook geinteresseerd in de verhouding vrijheid/eigen verantwoordelijkheid en bij die wie die ligt: schrijver én uitvoerder van een stuk, denk ik. Soms schrijf ik puur noten, streng en gedetailleerd, (the descent) vaak probeer ik ook ruimte te maken voor timing, expressie en eigenheid van de muzikanten voor wie ik schrijf. Soms zelfs door alleen ‘grafisch’ te schrijven, of een nieuwe notatiewijze te zoeken, of een combinatie van die twee. (kemenymadar/asvogel). Dat vindt zelfs een vorm van co-writing met de beoogde muzikanten; benieuwd wat daar uit komt…

  Ik hou van mijn stravigor en mijn houtskool. Zelf speel ik eigen werk bij Plan Kruutntoone, soms ook met anderen, soms zelfs instant composend. Mn eerste strijkwartet is gespeeld en staat op wat doen de handen.
  Verder heb ik tot nog toe geschreven voor solo-instrumenten (Investeren in Macedonie) en kleine bezettingen, daarin beinvloed door Ustvolskaja, Morton Feldman en Erno Kiraly. En een keer voor koor! (meerder simultaan…) Ik ben nu bezig met de Spielbergvariaties voor piano korte stukken met een onderverdeling in strenge toonvoorraden, met Kemenymadar (mijn eerste “bio-grafische partituur!) met Eenmanseuropa, onderdeel van de kookaburra-opera!) en met radicaal contrapunt voor het lichaam als denkende machine (in samenwerking met choreografe Marlieke Burghouts). Het is allemaal één ding. Muziek. en het belang daarvan. Schrijven en spelen”.

  (en luisteren? rustig door en naast elkaar, Bachfuga’s, Ustvolskaja, Sonic Youth en Wandelweiser, oe wat mooi.)…..”

  De Mislukte Zigeuner begon (als label) in de tijd van Yoors/een mooi pak, met Plan Kruutntoone. Ik noemde mezelf mislukte zigeuner omdat ik moeite had om in het heden te leven, altijd veel spullen mee nam, minder reisde dan ik gehoopt had, meer boosheid voelde dan autonomie. In tegenstelling tot Pulika. Ik laat de dingen die ik toen maakte graag onder die naam staan, Trots. Maar werk vanaf 2016 gewoon onder mn eigen naam. (met heel veel erkentelijkheid voor Jan Yoors en zijn zoon Kore)

  Hans(ko) Visser
  contact plank .at. post.com

  Ik werk graag samen. selectie-werkenlijst-nieuw-geneco-1

  Sinds zelf weer les gekregen hebbend, ook weer overtuigd leraar.(compositie, improvisatie, muziekgeschiedenis en spelen, met volwassenen en kinderen)

  Meer over mijn werk:
  In 2009 woonde ik drie weken in de P.A.I.R. – portable artist in residence –, in twee containers, in het bos naast ‘kamp westerbork’, met het dagboek van Philip Mechanicus, een bijl en een zelfgemaakte drukpers. (en muziekpapier) (met dank aan Henry J Alles)

  In (o.a.) 2012 werkte ik, even wonend in mijn bus, een tijd met zestig Polen in de Polder, appels plukkend, opnemend en studerend, om geld te verdienen, om Pools te leren, om te kijken hoe contemporaine europese arbeidsmigratie er van dichtbij uitziet en voelt, ook als het regent, en waarom de Polder is zoals ie is geworden. Ook door mijn opa. Dat leverde behalve het geld voor mn studie aan het conservatorium ook mooie opnames op en “Mazurka 2012: een stuk voor piano en tape (field recordings), geïnspireerd door (John) Cage”. En teksten, en lekker eten. En een pools liedje over albatrossen. en een auto vol brandhout. en liefde. (met dank aan Bregina en fruitteler Kutschruiter)
  bogatirium bij mazurka 2012

  en maak ik verder klankdocs,´kleine contemporaine geschiedenis in geluid´, waarbij in de troep soms zomaar waarheid verborgen zit! (met groot respect voor Marinus van der Lubbe)
  https://soundcloud.com/demisluktezigeuner/mvdl2-we-moeten-ergens

  of muziek bij film (vergeetmijniet), theater (Peer Group; Different Trains), dans (Anne Gieseke in Berlijn), en muziek om de muziek. (met dank Jan Jaap Kuiper, Thankeve)

  afgelopen maand (april mei 2018) was ik “composer in residence’ in Giampiliere, Messina, Sicila.
  Ik schreef voor viool, maakte een mini opera met Mose en Rosaria en speelde die op het kerkplein, en maakte een eendagsorkest met 50 kinderen: The Mattarello Orchestra!(voor Trasformatorio).
  voor Trasformatorio ben ik nu bezig een aantal klankdocs af te editen. en de opnames van het vioolstuk ( A Leo, col’legno) af te maken…

  Kijk ook even op www.facebook.com/plankruutntoone voor meer nieuws!

  dit is een tijdelijke pagina, gelinkt aan deze website, omdat mijn website (www.demisluktezigeuner.com) met informatie over mijn eigen werk als componist en als leraar voor sommige mensen en instanties niet toegankelijk blijkt te zijn. Sorry!)