hans (hansko) visser, componist

May 14th, 2018

radicaal contrapunt

….conservatorium begonnen. nu ‘klaar’. veel geleerd. vooral ook weer dingen te doen zoals ik ze al deed. fijn. bach en cage, stravinsky en dylan thomas, mooie wereld, plek vinden. samenwerking met filmmaker, werken voor en in theater, geschreven voor dans. nu mijn eigen dingen weer. mazurka en tractor. ruimte maken…

 • tractor et embargo

  Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 • Hans Visser (Vriezenveen, 1966), speelt en schrijft. Noemt zichzelf ‘orkestleider’ in Plan Kruutntoones Yoors’project – een compromisloos internationaal ensemble, op de richel tussen gecomponeerde en geimproviseerde muziek, dat speelt tussen Diksmuide in het westen en St Petersburg in het oosten- en maakte daarmee vijf platen. Hij schrijft ook autonoom werk, en muziek voor film en theater.

  schroeven worden hier niet in het hout gedraaid, maar getimmerd


  il compositore classico, ollandese. (stereo is hoogmoedig)

  Lees verder:

  “……Als componist ben ik vooral beinvloed door Ustvolskaja, ik hou van contrapunt en zelfstandige lijnen en intervallen. Ik ben ook geinteresseerd in de verhouding vrijheid/eigen verantwoordelijkheid en bij die wie die ligt: schrijver én uitvoerder van een stuk, denk ik. Soms schrijf ik puur noten, streng en gedetailleerd, (the descent) vaak probeer ik ook ruimte te maken voor timing, expressie en eigenheid van de muzikanten voor wie ik schrijf. Soms zelfs door alleen ‘grafisch’ te schrijven, of een nieuwe notatiewijze te zoeken, of een combinatie van die twee. (kemenymadar/asvogel). Dat vindt zelfs een vorm van co-writing met de beoogde muzikanten; benieuwd wat daar uit komt…

  Ik hou van mijn stravigor en mijn houtskool. Zelf speel ik eigen werk bij Plan Kruutntoone, soms ook met anderen, soms zelfs instant composend. Mn eerste strijkwartet is gespeeld en staat op wat doen de handen.
  Verder heb ik tot nog toe geschreven voor solo-instrumenten (Investeren in Macedonie) en kleine bezettingen, daarin beinvloed door Ustvolskaja, Morton Feldman en Erno Kiraly. En een keer voor koor! (meerder simultaan…) Ik ben nu bezig met de Spielbergvariaties voor piano korte stukken met een onderverdeling in strenge toonvoorraden, met Kemenymadar (mijn eerste “bio-grafische partituur!) met Eenmanseuropa, onderdeel van de kookaburra-opera!) en met radicaal contrapunt voor het lichaam als denkende machine (in samenwerking met choreografe Marlieke Burghouts). Het is allemaal één ding. Muziek. en het belang daarvan. Schrijven en spelen”.

  (en luisteren? rustig door en naast elkaar, Bachfuga’s, Ustvolskaja, Sonic Youth en Wandelweiser, oe wat mooi.)…..”

  De Mislukte Zigeuner begon (als label) in de tijd van Yoors/een mooi pak, met Plan Kruutntoone. Ik noemde mezelf mislukte zigeuner omdat ik moeite had om in het heden te leven, altijd veel spullen mee nam, minder reisde dan ik gehoopt had, meer boosheid voelde dan autonomie. In tegenstelling tot Pulika. Ik laat de dingen die ik toen maakte graag onder die naam staan, Trots. Maar werk vanaf 2016 gewoon onder mn eigen naam. (met heel veel erkentelijkheid voor Jan Yoors en zijn zoon Kore)

  Hans(ko) Visser
  contact plank .at. post.com

  Ik werk graag samen. selectie-werkenlijst-nieuw-geneco-1

  Sinds zelf weer les gekregen hebbend, ook weer overtuigd leraar.(compositie, improvisatie, muziekgeschiedenis en spelen, met volwassenen en kinderen)

  Meer over mijn werk:
  In 2009 woonde ik drie weken in de P.A.I.R. – portable artist in residence –, in twee containers, in het bos naast ‘kamp westerbork’, met het dagboek van Philip Mechanicus, een bijl en een zelfgemaakte drukpers. (en muziekpapier) (met dank aan Henry J Alles)

  In (o.a.) 2012 werkte ik, even wonend in mijn bus, een tijd met zestig Polen in de Polder, appels plukkend, opnemend en studerend, om geld te verdienen, om Pools te leren, om te kijken hoe contemporaine europese arbeidsmigratie er van dichtbij uitziet en voelt, ook als het regent, en waarom de Polder is zoals ie is geworden. Ook door mijn opa. Dat leverde behalve het geld voor mn studie aan het conservatorium ook mooie opnames op en “Mazurka 2012: een stuk voor piano en tape (field recordings), geïnspireerd door (John) Cage”. En teksten, en lekker eten. En een pools liedje over albatrossen. en een auto vol brandhout. en liefde. (met dank aan Bregina en fruitteler Kutschruiter)
  bogatirium bij mazurka 2012

  en maak ik verder klankdocs,´kleine contemporaine geschiedenis in geluid´, waarbij in de troep soms zomaar waarheid verborgen zit! (met groot respect voor Marinus van der Lubbe)
  https://soundcloud.com/demisluktezigeuner/mvdl2-we-moeten-ergens

  of muziek bij film (vergeetmijniet), theater (Peer Group; Different Trains), dans (Anne Gieseke in Berlijn), en muziek om de muziek. (met dank Jan Jaap Kuiper, Thankeve)

  afgelopen maand (april mei 2018) was ik “composer in residence’ in Giampiliere, Messina, Sicila.
  Ik schreef voor viool, maakte een mini opera met Mose en Rosaria en speelde die op het kerkplein, en maakte een eendagsorkest met 50 kinderen: The Mattarello Orchestra!(voor Trasformatorio).
  voor Trasformatorio ben ik nu bezig een aantal klankdocs af te editen. en de opnames van het vioolstuk ( A Leo, col’legno) af te maken…

  Kijk ook even op www.facebook.com/plankruutntoone voor meer nieuws!

  dit is een tijdelijke pagina, gelinkt aan deze website, omdat mijn website (www.demisluktezigeuner.com) met informatie over mijn eigen werk als componist en als leraar voor sommige mensen en instanties niet toegankelijk blijkt te zijn. Sorry!)

  Plan Kruutntoone bij Sotu 2018

  April 1st, 2018

  .

  fijn te kunnen spelen bij Sotu,

  nieuwe dingen uitproberen, waar we al een tijdje mee bezig zijn.
  het lichaam als denkende machine.
  radicaal contrapunt voor een of twee dansers.
  weinig woorden. chris’ ruggegraat.

  donderdag 12/4 20:30 in zaal 100, amsterdam

  facebook event

  .

  live in de ruimte op concertzender

  January 8th, 2018

  de opnames van ons release concert in de Ruimte komen woensdag 10 januari om 20:00 op de concertzender!
  dank Tim en Bart van de Ruimte, Hessel en Wijnand van de Concertzender, het Ravivokwartet en Ivica Razorbladejr.Kosavic.
  kom luisteren! Maken Bas en ik vast nieuwe dingen…

  https://www.concertzender.nl/programma/thema_427265/

  foto uit de perifeer, jeroen helle, dank!

  trots

  July 24th, 2017

  ‘Sajad en de band en agressie (agressie!) / ik zat even bij een nieuwe sessie (sessie!)…’

  Naast het beëindigen van de releasetour met een optreden in de valkhofkapel in Nijmegen (mooie plek! goed gespeeld, heel fijn publiek!) ook een ander ding even afgerond voor dit seizoen (Bas en Chris vinden het vast goed dat ik daar ook even over vertel): de eerste twee optredens van The Young Dragons.
  Deze, inmiddels acht jongens en meisjes van gemiddeld elf jaar, van zes verschillende nationaliteiten, op een school in Groningen zijn met mij afgelopen jaar een band begonnen. Bijna een jaar lang hebben we elke woensdag geoefend en nieuwe dingen en teksten bedacht. Alleen maar eigen muziek!
  Afgelopen week was ons benefietoptreden voor kika. Opbouwen, soundcheck, frietje eten, setlijst maken. …. En goed gespeeld! Fijne solo gedaan, met mijn dank aan Nour, Sajad, Omer, Anthony, Daniel, Yasmin, Nisa en Larissa. (en Jan Jaap, door wiens film ik heb bedacht dat ik dit een jaartje wilde proberen).

  *****

  July 4th, 2017

  we staan in Het Parool! ***** (!)

  respect en oprechte dank voor het onderdak, Jan Jasper Tamboer.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  release tour — > nog 2 concerten

  July 4th, 2017

  voor wie er nog niet bij kon zijn, of gewoon nog een keer wil: er staan nog twee concerten (gratis) op het programma in Amsterdam (9 juli) en Nijmegen (19 juli).

  over Deventer schreef Hans Kostense (dank!):
  ‘Als je muziek wil luisteren die door de ziel snijdt, dan moet je eens komen luisteren in De Perifeer. Plan Kruutntoone speelde vanavond de sterren van de hemel. Ik waande me soms op Oerol en kreeg beelden door van een nieuwe theatervoorstelling. Het nummer over het verlies van een broer vond ik ijzersterk, misschien ook omdat ik hetzelfde heb meegemaakt. Het concert deed me ook denken aan ‘Dead Man’ van Neil Young. Ruim een uur pure poëzie was het, zonder dat het een seconde verveelde. Becket zou blij zijn geweest met deze muzikale omlijsting van zijn teksten.’

  en dit is ook een heel mooie recensie

  eerste optredens en recensies

  May 17th, 2017

  eergister en gister waren geweldig, met dank aan Ivica Kosavic en Strijkkwartet Ravivo. en natuurlijk de mensen van…

  Geplaatst door Plan Kruutntoone op woensdag 17 mei 2017

  ‘wat doen de handen’ is uit! new release on bandcamp

  May 16th, 2017

  post

  May 13th, 2017

  Van de week de twee platen, voor Čeda en Olgica, aan wie we hem opgedragen hebben, opgestuurd naar hun…

  Geplaatst door Plan Kruutntoone op zaterdag 13 mei 2017

  broodreeks

  May 2nd, 2017

  _dit is broodreeks_
  eerste hele track van het nieuwe album ‘wat doen de handen’ van plan kruutntoone (uit 16 mei)
  broodreeks is een reeks gebaseerd op de liefde tussen (twee) mensen in donkere tijden
  voor zelfbouwbanjo, bas en drums
  ook voor ceda en olgica

  handenwerk

  April 26th, 2017

  fijn om je eigen flyers en posters te linosnijden en te drukken. lekker analoog. (deed het ook voor onze eerste cd presentatie en voor Erno-Király, Marko Brecelj en Tudósok samen in Paradiso in 99)

  kwam er weer op door ‘a paper monument voor de paperless’ een project van Domenique waarvoor ik graag aandacht vraag. De drukken/kranten vind je straks ook bij ons concert in A dam.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  hier zijn ze de posters. omdat het fijn is iets zelf te maken. dat de handen wat doen.

  flyer Amsterdam 16 mei
  flyer Groningen 19 mei

  a paper monument for the paperless

  April 24th, 2017

  Ik liep in Amsterdam tegen het project van Domenique Himmelsbach De Vries en anderen aan: a paper monument for the paperless. En was geraakt door de mooie houtsnedes om mensen op de vlucht, in te bedden in iets van geborgenheid: de portretten van afgewezen asielzoekers kunnen in de openbare ruimte opgehangen worden, om ze zo een gezicht te geven; te laten zien dat het ook mensen zijn. Bij de mensen blijven.

  Zelf hing ik de portretten thuis en in de gemeenschappelijke oefenruimte en studio in Utrecht en Groningen. Foto’s daarvan staan weer in onze ‘openbare ruimte’; als je goed kijkt zie je ze in de banner hier voorbij komen.

  Ze inspireerden me om voor de plaatpresentatie in Amsterdam zelf lino’s te snijden en deze links te delen.

  Bekijk het project: in het Nederlands | in het Engels | site | interview

  Daar kun je ook de kranten met de portretten bestellen.

  Beckett en het meisje – audiofragment voor de lente

  April 17th, 2017

  eerste audiofragment van de nieuwe plaat ‘wat doen de handen’.
  first audio clip from the new record.

  release tour

  April 14th, 2017

  de platen zijn er en de tour komt eraan!

  data release tour

  wat doen de handen

  February 5th, 2017

  even melden: de plaat – hij gaat ‘wat doen de handen‘ heten- ligt eindelijk bij de fabriek (mobineko).
  en dat is mooi. de hoes is af en gaat gedrukt worden, met heel veel dank aan Tijn (Valentijn Kortekaas) en ook aan Alexander.

  wat doen de handen

  hij moet in april klaar zijn, en komt dan uit bij -ander mooi nieuws waar we trots op zijn- het Escrec label, als escrec 55 in de catalogus! (dank Harco!) Zlaya (Loud) heeft gemasterd. fijn.
  Nu nog even wachten op het snijden en persen dus…. We zijn bezig een paar mooie concerten te regelen voor de presentatie (gepland begin mei…)

  January 17th, 2013
    als alles er af is

    Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

    voorkant voor sitecd plan kruutntoone

    persbericht

    concerten

    teksten

    luister

       wijdbenige passer
       de tweesprong snijdt
       van vroegere golven schelpenritselt deze vlakte
       geen ruimte voor mooiweerspelerij
       trekt rijen en rijen de klei uit

       dode haas
       dode kat
       nieuw wegdek een ritssluiting
       helder

       voorzichtig verlaten
       vogelnestje
       op dashboard
       na kijkdoos van liefde
       in eiland op weiland

       hangbrugt passer in de hoogte
       ketst het meer de blik als lood
       het gras koud aan de grond
       de maan rauw als een haring
       de tank bijna leeg
       klapt de haan met de kop tegen de muur

       kapotte handen wilgetenen vis uit blik
       polderjongen met de hazelip
       van vader op zoon en zoon op zoon
       slaap nog een uur en veertig minuten

       steek passer door ei
       dunne punt door de kop van Overijssel
       koorzingt water als haven
       haven als zinken

       en jager op hazen en hazenopjager
       twee handen,
       klappen als voor de Here

       wil je wel hier zijn
       hier wil je zijn
       nat en gelukkig
       de buizerd

       en Haveman dendert over veel te smal lint
       aan weerszijden wortels in naoorlogs grint
       jankt de berm in stenen ribbels
       groet de jongen

       en de teler en de man van het uitzendbureau
       wenken kom! tel zelf je uren,
       mes in laars, wat en hoe in het Pools
       tot de pauzeroep en het groene licht
       op de boei in de achtertuin
       nooit meer knipperen

       bodem uit de emmer
       water uit de bodem
       uit uitgebot bot van de mammoet

       vlak zonder bochten
       door moet je
       daar ga je
       boven vroeger de Super, het postagentschap
       en eens in de maand de bibliobus,
       lang zichtbaar verdwijnend

       leeg je rustig de sleuf van de jackpot
       en komt mee naar huis

       doof voor hun afgunst
       en glad voor hun denken

       mis ik je het meest
       als alles er af is

  schuur

  August 13th, 2012

  wat een plek! klankdoc bijna klaar ( bij Loer moet je zijn , die verkoopt alles aan elk) over ‘s nacht rondfietsen op zoek naar een biertje in Beerta, ‘s ochtends op zoek naar dekens in Hongerige Wolf…
  Ook ontmoet: miranda, chris uit rotterdam, en bart&janne ( bird) en tom
  snel meer hier.

  plan kruutntoone in Hongerige Wolf

  July 10th, 2012

  we spelen eind juli in Hongerige Wolf.

  krijg ik zomaar een schuur in Hongerige wolf, voor een dag of wat, om in te wonen, te werken….

  Plan Kruutntoone zoekt. Net de goede noten om tijdelijk in te kunnen wonen. Als in een schuur. Plan Kruutntoone is Stef, Bas en Hansko.
  Met een instrumentarium van banjo, stem, gitaar, (contra-)bas, een drumstel, een naaimachine, cymbaaltje en samples, tapedeck, megafoon en andere gereedschappen. Schuren, om de ontreddering voor te blijven. Over dorpsgekken, gezien worden, maar niet bekeken, er bij willen horen, maar ook helemaal niet. Weg!

  In de schuur wordt door Hansko en door Valentijn Kortekaas gewerkt aan een klankdoc, met opnames uit de omgeving. Recht van aanslib….
  In de muziek van Plan Kruutntoone en in de klankdocs van de Mislukte Zigeuner kom je dezelfde geluidenwereld tegen.

  In het laatste concert, op zondag, is Tijn onze gast en proberen we alles wat we opgenomen hebben ook live bij elkaar te brengen.

  klankdocs
  Als een soort participierend historicus probeert de Mislukte Zigeuner klankdocumenten te maken van de dingen uit moderne geschiedenis die hem raken.

  Hij begon daar ooit mee op reis in ‘Voormalig Joegoslavie’ ten tijde van het uiteenvallen van dat land. Door middel van opnames, interviews muziek en commentaren probeerde hij er voor zichzelf zelf achter ter komen waarin hij, we, Europa, in de 21e eeuw, terecht gekomen zijn. In het kleine het grotere verhaal zien, in de rommel per ongeluk wel eens een stukje waarheid vindend.

  … en zo bekeek ik afgelopen jaar het verschijnsel arbeidsmigratie in het begin van de 21 e eeuw in Nederland. Door zes weken lang appels te plukken, met drie Nederlandse en zevenenzestig Poolse collega s. Beetje Pools leren, er tussen komen, kijken hoe dat gaat. En stiekem hier en daar wat opnemen. In het nieuwste, jongste, losgezongenste stuk van Nederland; de polders. Nederlandse protestantse cultuur, pools katholicisme, varkensvlees, appels, zweet en arbeidsethos. Regenpakken en volksdansen. Slapen in de bus. Leeftijdsloos…

  Hoe zit dat eigenlijk in Noordoost Groningen? Maar eens zien en horen..

  Maar weer slapen in de bus, werken in de schuur. Leuk.
  De mislukte zigeuner nodigt o.a .Tijn Kortekaas uit om eens kijken wat we ter plekke kunnen fixen. En vertoont de film Verlaat van Jan Jaap Kuiper.

  manco in de huiskamer

  October 25th, 2011

  ‘stereo is hoogmoedig!”

  manco
  is hans en bas van plan kruutntoone, aangevuld met nieuwe drummer stef.
  manco probeert in minimale partijen, maximaal de essentie van sommige liedjes van plan kruutntoone en van nieuwe liedjes weer te geven.
  Om er in te gaan wonen. Om iets te vertellen. Niet te veel noten, wel de rakende. Maar ze liggen elke keer net even verderop, of terug. Soms vind je ze, manco zoekt.

  instrumentarium; banjo, stem, gitaar, (contra-)bas, een drumstel, een naaimachine, cymbaaltje en samples, tapedeck, megafoon en andere gereedschappen.

  manco speelt:
  van plan kruutntoone o.a : ekster, trekker, wel mooi en ook wel lelijk, quicksand,
  andere liedjes, zoals: hoe komt ‘t, opgesloten in, blue celestial peace, ik doe niet meer meeinstrumentaal:bazuintjes, laatste bus gemist…

  www.plankruutntoone.net
  17 november in Amsterdam, en misschien ook 20 november in Groningen op www.liveinyourlivingroom.nl

  blue celestial peace

  May 11th, 2011

  karl

  karl ( from oklahoma) comments on internet, on the internet….. (music and lyrics by the mislukte zigeuner):Blue Celestial Peace

  ‘watch me, doing john sebastian, on you tube’

  lastpak

  March 9th, 2010

  i ve put all songs of last cd on last.fm……..

  sing sing member

  March 9th, 2010

  meisje bijg copytomorrow ( march 9), in Fryslan (Mitselwier) Hansko en Bas, active core of Plan Kruutntoone, play with Georgian Lepadatu in Sing Sing studio.
  In three songs we’ll play some drums, klarinet, cembalo, double bass, fretless bass, saxophone, and do some singing and guitar…… Sick? Nee, plan kruutnoone plays as MANCO; marginal anarchist non collective….. Saroma!! a minimal impro blues duo meets rumanian reed master…..:-)

  hoe komt t,
  dat t water
  plotseling zo modderig is in deze bocht van de rivier?

  nog niet zo lang geleden
  werd het bestaan van deze jongen hier
  door woorden neergedrukt.

  nu ben ik
  twaalfduizend kilometer van de plek waarvan ik denk
  dat ik er hoor
  en minstens tien daarvan die voeren door de bergen
  En er is niets dat mij zo ergert
  als de meisjes hier
  die zeggen dat ik er gewoon bij hoor,
  alleen omdat ik ze wel leuk vind….

  opnemen en spelen

  September 1st, 2008

  van 4 tot en met 8 sept de studio in.
  op 20 september lijf in Assen, een tryout van nieuw spul bij Defka strax no5.
  postpostmodernbluesblues

  voornieuwlivespeel

  May 28th, 2008

  idr943mex2